Pasha on rahkasta valmistettava ruokalaji.
Se liittyy erityisesti ortodoksien pääsiäisperinteeseen.
Pasha tulee venäjän pääsiäistä tarkoittavasta sanasta, joka puolestaan on peräisin heprean sanasta pesah.

Pashan alkuperäisenä ideana oli saada käytettyä paastonaikana käyttämättä jääneet maitotaloustuotteet.
Pashan valmistuksessa keskeisinä ainesosina ovat rahkan lisäksi kerma, sokeri, kananmuna ja voi.

Lapsuudenkodissani ei ole ikinä oikeastaan syöty mämmiä, enkä pidä siitä.
Pashaa sen sijaan erittäin konservatiivi evankelis-luterilainen äitini valmistaa joka vuosi.

1400071.jpg

Vielä ehdit tehdä tällekin pääsiäiselle tämän perinneherkun tekeytymään.
Tämä ohje on erittäin kevyt versio eikä sisällä raakaa kananmunaakaan.

100 g sulaa voita
1,5 dl sokeria
400 g maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu tai vajaa puoli desilitraa sitruunamehutiivistettä
2 rkl mantelirouhetta
2 rkl rusinoita
2 dl kuohukermaa

säilykemandariineja, persikansiivuja tai pääsiäisrakeita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää rahka, vaahdotettu kerma, vaniljasokeri, sitruunamehu, mantelit ja rusinat.
Pane pasha valumaan ja kovettumaan ohuella kankaalla vuorattuun siivilään (tai pashamuottiin).
Kumoa se tarjolle seuraavana päivänä ja korista hedelmillä ja/tai karamelleillä.

Itse jätin rusinat pois, koska tiedän kuinka paljon puoliskoni niitä inhoaa. Pääsiäisrakeita ei ollut kaupassa :(

1400082.jpg

Rauhallista pääsiäistä kaikille!