Ihana lankoni osti Köökki & kamari- liikkeestä minulle kaksi pitkään haaveilemaani leipävuokaa.

1386328.jpg

Nyt pääsen vihdoin testaamaan muutamaa ihanaa leipäohjetta:

Saaristolaisleipä


1 litra piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun
1 osa siirappia
3 osaa vettä

Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, vehnäleseet, ruisjauhot,
suola ja vehnäjauhot.
Anna taikinan nousta 1½ tuntia.

Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.
Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia.

Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia, valele ne siirappivedellä.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.
Anna leipien tekeytyä viileässä pari - kolme päivää niin leivät on parhaimmillaan.


Pähkinäleipä

3 dl vettä
25 g hiivaa
4 dl vehnäjauhoja
2,5 dl ruisjauhoja
1 dl pähkinärouhetta
7 rkl tummaa siirappia
20 g voita
3 tl suolaa

Sekoita hiiva ja kädenlämpöinen vesi. Lisää muut aineet. Vaivaa noin kymmenen minuuttia, niin taikinasta tulee kiinteä "pallo".

Anna taikinan levätä viisi minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.
Voitele leipävuoka. Aseta pitkulanmuotoiseksi muotoiltu leipätaikina vuokaan ja laita liina päälle.
Anna taikinan nousta noin 20 minuuttia lämpimässä.
Voit tehdä leivän pintaan viiltoja halutessasi.

Paista leipää noin 50 minuuttia 175-asteisessa uunissa.


(Blogin kategorisointi perustuu jälleen siihen, minkä tyyppisiä reseptejä kirjoituksessa käsitellään.)